Pred skok

Studio Let 777

Ljudski vijek se dijeli na dvije etape, doba želje za strahom i doba straha od želje. Pripadno djetetu, ono prvo nas tjera da nesvjesno uživamo slobodu i djetinju hrabrost koja kopni sa nadolazećim godinama.

Autor teksta:
Jakov Piplica
1/8/2015

Pred skok
Ljudski vijek se dijeli na dvije etape, doba želje za strahom i doba straha od želje. Pripadno djetetu, ono prvo nas tjera da nesvjesno uživamo slobodu i djetinju hrabrost koja kopni sa nadolazećim godinama. Lakoća stajanja na rubu, suočavanja sa bezdanom, ne toliko zbog nerazumjevanja dalekog pada pred nama, koliko zbog nerazumjevanja cijelog svijeta i što on sa sobom donosi.

Odrasli ljudi, oni koji strahuju od svojih želja, često se i sami nalaze na svojevrsnom rubu, u puno ozbiljnijoj igri, no pravila su uvijek ista.

Valja skočiti u nesigurnu smrt ili se okrenuti prema zlikovcu koji nas neminovno sustiže. Ovdje je glavni motiv zapravo korjenska dualnost ljudskog bića, koje od najmanjih nogu teži za skokom, testamentom slobode, a istovremeno prikovan za zemlju dnevnim potrebama, nikad ne zaboravlja obećani skok, već ga odgađa, unedogled.

Gdje je tu umjetnost?

Upravo u neznanju što nas čeka ubezdanu. Čin odraza sa klisure u nepoznato, dakle ulaska u neistraženo, u tome je umjetnost. Pitanje koje se nazire iz toga je trebamo li kao dijete poželjeti strah kako bi mogli skočiti, da bi se mogli istinski baviti umjetnošću, ili pak ostati čvrsto na rubu, iščekivajući susret sa zlikovcem, jednako istinski i hrabro kao i skok. Nije važan ishod, nije važno hoćeš li svladati zlikovca, važno je istinski izabrati, znajući da su obje mogućnosti jednaki skok u nepoznato, tu se rađa umjetnost.